Ouderen worden in onze samenleving vaak gezien als allemaal grijze koppen. Maar in werkelijkheid is er een enorme verscheidenheid en de verschillen zijn misschien wel groter dan bij jongere generaties. Sommige mensen zijn tot op hoge leeftijd zeer vitaal en ondernemend. Anderen ervaren meer problemen door afnemende gezondheid of anderszins en zijn vereenzaamd.
De overheid speelt een belangrijke rol in de voorwaarden waaronder mensen oud worden, met name bij mensen met een laag inkomen en weinig opleiding. Door de grote diversiteit onder ouderen sluiten veel maatregelen niet goed aan bij de behoeften en mogelijkheden van ouderen. Zo is het ouderenbeleid voor thuiswonende ouderen gebaseerd op het idee van sociale zelfredzaamheid. Maar dit leidt tot een kwetsbare groep ouderen die de bij zelfredzaamheid horende rol van zelfstandige en ondernemende burger niet wil of niet aankan.
Tijdens de digitale bijeenkomst gaan we in op de voorwaarden die de overheid kan scheppen om onafhankelijkheid, sociale betrokkenheid en gezondheid van ouderen te bevorderen. We spitsen het toe op de rol die GroenLinks daarbij kan spelen.
Welke omstandigheden zijn nodig voor zelfregie, sociale betrokkenheid en gezondheid van ouderen?
- Wat kunnen we wat dat betreft leren van andere landen en culturen?
- Welke projecten zijn goede voorbeelden voor leefomstandigheden van ouderen?
- Wat kan GroenLinks doen om gunstige leefomstandigheden van ouderen te bevorderen?
In de gezamenlijke discussie komt de rol van GroenLinks aan de orde. Indien wenselijk kan er in groepen (‘rooms’) uiteen gegaan worden, waarna we samen afsluiten met de uitkomsten uit de groepen.
Geef je op met een mailtje naar eigenwijsgrijs@gmail.com